Wednesday, January 31, 2007

ordens magi

Jag fick igår veta, via det första "Adaktusson" på tv8, att det som i vanlig svensk politisk jargong kallas för "märkligt" skulle i t.ex. Berlusconis Italien kallas för "korrumperat". Så enkelt är det alltså att trolla bort saker - och det finns fler exempel - man byter helt enkelt jargong och vips - borta - vi kan andas ut igen!

Monday, January 29, 2007

små, små korn

Det är ni som gör skillnaden - ni som tränger er in i vagnen innan man har hunnit ut, ni som ställer undan ICA-shoppingkorgen på sniskan, som lämnar WC-dörrarna på vid gavel när ni är klara, som äter hamburgare på bussen, som lägger väskan på sätet bredvid fast det står folk som inte fått sittplats, som envist vägrar att flytta på sina korslagda ben som sträcks ut på tvären (en höjdare, för gör man det OCH kör väsktricket kan man blockera FYRA säten i stället för två!) och mest av allt ni som alltid går före i alla köer...
Allt börjar alltid med de små sakerna - krig, orättvisor, elände - och det är ert fel.

Tuesday, January 23, 2007

...the harder they fall!

Pål Hollender var en idol - nåväl, kanske inte en idol, men väl en man av respekt, en av få no-bullshit-deltagarna i "Robinsons" historia, och framför allt en man som hade stake att göra den klarsynta "Bye-bye, love" - den bästa dokumentären Sverige har skådat på den här sidan om Arne Sucksdorff. Igår går så denne man i P1:s "Vågen" till attack mot prof. Annika Dahlström, eller ska jag kanske säga denne patetiske politiskt korrekte dilletant till man. Attacken var osaklig och vulgär, ämnad att såra och kränka, enbart därför att prof. Dahlstöms forskning inte stämmer överens med den gällande politisk-feministiska uppfattningen. Man kan bara hoppas att påhoppet inte leder till anmälan om kränkning, Hollender är inte värd det.

Saturday, January 20, 2007

fascistoidier

Det är fascism att förbjuda elevrna tala sitt modersmål i en svensk skola, även på rasterna, även till varandra. Lustigt nog sker det för första gången i en skola i Landskrona där de till synes avskydda Sverigedemokraterna har haft so stora framgångar. En (omedveten?) eftergift kanske. Sverige är också ett land som aldrig upplevt riktig fascism och riktigt förtryck, där barnen inte får tala sitt eget språk, som en del i försöken att utplåna en kultur och därmed motsåndet mot övermakten - nånting som de flesta andra Europeer har. Därför klampar man kanske på, något omedveten om vad man egentligen håller på med. En brist på disciplin i skolan kan inte lösas på omvägar via förtryck. Det kan bara leda till större problem, definitivt till större gap mellan "oss" och "dem". Tydligen måste Landskrona lära sig det den hårda vägen.

Thursday, January 18, 2007

Estonia-Sahlin

Så nu vet vi vem vi får som nästa regerinschef - eller...? Och alla dessa frågor till Mona - kontokort, Toblerone, P-böter, till och med Kuba - men ingen, INGEN tycks vilja veta om vad som egentligen hände med Estoniautredningen, inte en enda fråga om varför det mörkades, varför det hela tiden uppstod vita fläckar och svarta hål, eller hur man handskades med de anhöriga, inte från en enda journalist. Taskigt minne? Kollektiv artighet? Eller simpel, naiv inkompetens?